torsdag 28 mars 2013

Mysore del 2

Runt lunchtid på lördagen åkte vi från Mysores palats till en lokal restaurang. Den var tom på gäster men personalen i matsalen var runt tio stycken som satt och gäspade. Ingen direkt lunchrusch alltså.

Fick in menyer men likadant som vid frukosten så beställde Nagaraj som är den som kan det lokala språket. Jag har lite problem med den starka maten och äter gärna curd till alla rätter. Att jag beställer in curd verkar göra så att både kocken och sällskapet tror att jag inte trivs och de undrar alltid om jag vill ha ny rätt för att det är för starkt. För att undvika detta så beställde Nagaraj special rätter till mig och andra rätter till de andra under hela resan. Att jag inte är vegetarian verkar även få dem att tro att jag inte gillar vegetarisk mat och beställer med kyckling till mig. Väldigt omtänksamt av dem men jag tycker nästan att det roligaste med att resa är maten. Vill gärna testa nya rätter och det som är speciellt för landet. Förklarade flera gånger att jag har inga problem med vegetariskt och äter gärna om inte helst det som de äter. Och om inte det så är jag väldigt förtjust i att läsa igenom en meny och välja själv. Men fick snällt fråga efteråt vad som hade beställts till mig på en rafflande snabb vad jag tror-kanske-men-inte-helt-säkert kan kallas Mysoriska (i den svenska översättningen av språket då).

Som tur var så var allt väldigt gott och kocken hade faktiskt lyssnat på honom och slängt ut minst tre chillifrukter ur receptet. Bilden ovan visar vad de andra fick till lunch tillsammans med ris och en papadum. Jag fick en kycklingcurry med ris.

Direkt efter lunchen drog vi vidare till en kyrka. Gick in och tittade, ner under den och sen ut för att ta kort med den. Här är religion viktigt och utövat mer än vad jag märkt av i Sverige. Fick förklara ett par gånger att vi nog för det mesta är ateister i Sverige men kyrkor är vackra och alltid intressanta att besöka ändå.

 

Sen åkte vi vidare till Mysore Zoo. Med den härliga inställningen "nu ska vi ta kort tillsammans med alla djuren!". Och ja det var det vi gjorde.

Det ni kan se förutom mig är elefanter, en suddig giraff, en vit påfågel och ryggarna av två sovande tigrar. Känns lite som fusk att ta kort på djur i bur. Med dessa bilderna förstår jag även Suhels utbristande dagen efter han fått ta del av fotorna "Augusta såg riktigt bra ut på sina bilder i solglasögonen!" Mitt skratt gjorde att han snabbt la till "ja, även utan men då försvann ögonen lite" har ännu inte kommit fram till om jag ska känna mig förolämpad eller ej.

Det var ett väldigt stort zoo med hur många arter som helst men det var varmt, burarna såg lite för trånga ut och jag tror djuren precis fått mat så de låg mest och dåsade. Men det togs glatt kort av alla överallt. Att tigrarna inte ville visa upp sin bästa sida gjorde inget. Kändes dock inte helt ok att bli tillfrågad av gruppen som precis tagit kort med ett djur i en bur om inte jag skulle vilja ställa upp på ett par bilder också. Augusta Sahlin Superstar avböjde vänligt.

Vi gick ett par kilometer inne på djurparken och fick stanna ett par gånger och sitta ner för man blir så himla trött i värmen. Vid utgången hämtade taxin upp oss, nu var klockan runt tre-fyra på eftermiddagen. Vi hade blivit klara lite tidigare än vad som var planerat enligt schemat. Nästa aktivitet var att åka ut till en park vid en fördämning och se på fontäner och dammen. Att vi hade lite tid till övers var bra för taxichauffören körde fel och vi blev stannade av polis för att ha kört mot färdriktningen. Spännande spännande. Chauffören fick gå ut ur bilen och efter att 100 rupies bytt ägare så var vi på väg igen.

Parken var riktigt vacker. Vid kanten på en stor fördämning med dammen i mitten och fontäner upp längs en sluttning.

Här togs det kort må ni tro men jag hade börjat bli trött och var bara med på hälften. Ändå blev det en del. Vid ett tillfälle tog vi kort på varandra i omgångar. Efter en stund kom det fram en man och erbjöd sig ta kort på oss allihop. Himla trevligt tänkte vi, han sa även åt oss att flytta lite så och ställ er nu åt andra hållet. Tog en tre-fyra kort och vi tackade så mycket över att han erbjudit sig, bara det att han glömt säga att han ville ha betalt för det. Så var ju bara att börja gräva i väskan efter pengar.

Vid klockan halv åtta skulle det på andra sidan dammen bli dansande fontän uppvisning. Så vi la oss i gräset och väntade ut tiden en stund innan vi drog oss ner mot dammen. På vägen så köpte vi indiskt snack vilket var en potatis bit i ett tjockt frityrlager. En kaloribomb utan dess like men som med alla andra sorts kaloriebomber mycket gott. Till detta var jag tvungen att testa färskpressad sockerrörs dricka samt filma tillverkningsprocessen.
 
 

Detta blev resultatet, gott, uppfriskande och inte lika sött som jag trodde det skulle vara.

Den dansande fontänen trodde jag först skulle innehålla människor som dansade i fontänerna men var en fontän som hade olika belysningar och musik. Var riktigt fint i mörkret med den halvt upplysta parken och dammen. Men det är roligt att se vad den nya tekniken gjort med oss. De flesta såg hela showen genom olika kameror (Jag också uppenbarligen).

Efter ett par låtar gick vi mot bilen för att inte komma hem för sent. Innan vi åkte gick jag till toaletterna och det var här jag nog haft min näst värsta toalettrelaterade upplevelse någonsin. Den slår inte den sommaren familjen åkte, som varje sommar, upp till Uppsala på motorcykel men denna gång på samma rutt fast ett par timmar efter en raggarbils-karavan. Toaletterna var så fruktansvärda att jag höll mig från Tjörn till en mack utanför Uppsala.

För det första så har jag hittills bara sett vanliga toalettstolar. Men undrat lite hur indiska kvinnor går på toaletten egentligen med tanke på att det alltid är blött på sitsen. Detta fick sitt svar då jag fick veta att de använder inte papper här utan vatten, det förklarar även de små duscharna och kranarna inne på toaletterna. Detta mötte mig på stället vi stannade för frukost på. Hemskt tyckte jag då.

 

Det var ingenting mot vad som väntade vid parken. Inget lås på dörren, där det borde suttit var istället ett stort hål. Vatten över golvet och inget direkt lyse. Det var kö in till båsen och kvinnorna som redan var klara lyfte helt sonika upp sina kjolar ute vid tvättställerna och tvättade rent sig där. De som var på näst i tur in höll igen dörren för den som var där inne. Skräcken för att ramla och lyckas sätta sig i hålet var inte nådig kan jag säga. Eller ve och fasa tappa ner min mobil! Efter besöket tackade jag de flesta gudar för alkogel och att just den jag köpt var kraftigt parfymerad.

 

Här blir det bäcksvart vid klockan sju på kvällen så blev inga bilder på vägen hem. Sen så sov vi större delen av tiden, var riktigt trötta efter dagen samt så slapp man oroa sig för att vi verkligen körde på vägen.

Vid tolv tiden kom vi fram till hotellet och samma killar som satt i receptionen när vi åkte på morgonen satt där när vi kom dit och undrade glatt när vi ville ha frukost morgonen därpå. Samt påpekade att vi såg väldigt trötta ut. Det var vi, dagen efter blev väldigt lugn med lång sen frukost och sen bokläsning resten av dan.

 

 

tisdag 26 mars 2013

Mysore del 1

Lördagen blev en riktigt innehållsrik dag. Tillsammans med Suhel och Nagaraj så hade jag och Naqeeb bestämt att vi skulle ta en utflykt till den närliggande (2-3 timmar i bil) staden Mysore. Nagaraj har varit där förut och hade satt upp ett fullspäckat schema. Så klockan 4:30 gick jag upp och 5:30 var det meningen att den för dagen hyrda taxin skulle hämta upp oss utanför hotellet. Att gå upp en timme innan avfärd så tidigt på morgonen kan verka mycket men jag fungerar inte riktigt utan frukost, samt gillar att ha mycket tid på mig ifall något oplanerat skulle inträffa (Hårtorken går sönder, kläderna jag tänkt ha har/får fläckar på sig).

Så här pigga och fräscha var jag och Naqeeb när vi satt och väntade vid 5:40 tiden i receptionen.

Så här pigga var vi vid 06:10 tiden.

Vid 06:30 kom taxin och våra kollegor. Hade ju inte behövt gå upp tidigt om man säger så. De skyllde på att taxiföraren hade kommit sent, taxiföraren kunde inte mycket engelska och kunde därför inte försvara sig.

På väg!

Bangalore är riktigt stor. Tog ett bra tag att åka ut ur staden. Kom till slut ut på någon sorts motorväg och jag tog tappert en massa foton längs med vägen som allihop blev väldigt suddiga. Men några an man urskilja motiv på.

Vid åtta tiden svängde vi in på ett hotell och åt frukost. Dosa, en lite tjockare pannkaka utan ägg, med en kokosnötsröra. De andra tog Masala Dosa vilket är samma grej fast med en kryddig potatisröra i mitten.

Ut på vägen igen. Karnataka vilket delstaten både Bangalore och Mysore ligger i är visst kända för sitt socker och längs med vägen såg vi många sockerrörs odlingar.

 

Första stoppet blev ett gammalt hinduistiskt tempel. Sri Ranganathaswamy Temple, säg det fort tio gånger ni! Runt 100 år gammalt.

Inne i templet fick man inte ha något på fötterna så skor och strumpor lämnades in. (Så där underbara ser mina fötter ut efter varit inklämda i ett par skor i en trång bil i tre timmar)

Det var ett riktigt stor byggnad. Massor av stadiga pelare och små som stora gudsstatyer.

Fullt med folk, vi tog oss inte ända in i templet för det var kö in till sista kammaren och vi hade lite tidsbrist för nästa resmål stängde vid kl tolv.

När vi gick in i templet påpekade de att vi hade tjugo minuter på oss så vi går snabbt igenom templet nu så tar vi korten när vi kommer ut igen. Vadå korten tänkte jag, vi hade ju redan tagit en gruppbild utanför. men visst alltid kul att ta kort. När vi kom ut så började fotograferandet på allvar. Min rätt så basic systemkamera, Canon 1100D, blev väldigt populär. En och en ställdes upp utanför templet och så togs det en två-tre kort i olika poser. Sen olika gruppbilder så att alla var med på bild med alla.

(En av flera)

På vägen mot bilen blev jag nästan överfallen av olika krimskrams försäljare. Att halsbanden de visade mig enbart hade kunnat passa som armband spelade ingen roll de skulle se jätte bra ut runt min hals bara jag provade. Måste sett lite roligt ut när jag gick mot bilen med fyra gapande killar runt mig. De lämnade när mina vänner sa till på skarpen samt när en annan europé promenerade förbi mot templet.

In i bilen igen och mot Mysores Palats! En väldigt fin byggnad. För att komma in så var det inträde. 20 rupies för Indier och 200 rupies för utlänningar. Jag är lite svår att dölja att jag inte är indier men Naqeeb blev förmanad att inte prata så mycket vid ingången samt säga en stad i syd om någon frågade var han kom ifrån. Så han kom in som Indier.

En stor park och ett vackert palats var det. Inne i byggnaden fick man inte ta kort. Var helt otroligt vackert men det får ni åka dit för att se!

Efter turen inne så blev det fotosession. Det kollades ut var vi kunde få bästa vinkeln, solglasögon lånades ut och byttes så den som poserade hade dem. Blev lite komiskt tyckte jag så kunde ju inte hålla mig från att spexa..

Mycket uppskattat var det, tror jag iallafall. Eller så kollade alla för att jag var så där rysligt snygg igen.

Dagen var inte slut än utan snabbt vidare på fler äventyr som kommer i kommande inlägg. (Spoiler alert: jag möter den indiska toaletten)

To be continued!

 

torsdag 21 mars 2013

På en onsdag



Igår direkt efter jobbet åkte jag, Naqeeb och två kollegor till M.D Road inne i Bangalore för att bowla. Företaget hämtar och lämnar alla anställda i taxis så vi tog en som gick in i stan. Kan ju säga att jag är glad över att de satte oss på ett hotell lite mer i utkanten i den södra delen. För shit vad lång tid det tog att åka idag. Dåliga vägar, ingen AC, varmt som tusan och öppnade man fönstret så blev bilen full av avgaser och vägdamm. Optimalt för att få en liten lätt påträngande huvudvärk alltså.


Men himla roligt att komma ut och göra något annat än att gå till gymmet på kvällen. Jag var som vanligt rätt bra i början av spelet och sen gick det bara utför när jag fick upp självförtroendet. Kom dock på en hedrande andra plats. Efter bowlingen gick vi upp en våning och shakeade loss i en dansmaskin. Var rätt grym om jag får säga det själv.


Till middag drog vi till med ett besök på KFC. Har ännu inte vant mig vid att alla beställer tillsammans. Stod och diskuterade vad vi skulle ha, alla bestämmer sig så jag går fram och beställer till mig. En sorts hamburgare med friterad kyckling, får välja mellan pommes eller en kycklingklubba som tillbehör. Jag tar pommes och killen bakom disken undrar hur många jag vill ha. Här går det inte fort i min hjärna och jag frågar förvånat om han undrar hur många pommes jag vill ha? Efter gapskrattet från resten av gruppen kommer det fram att han undrar hur många menyer jag vill ha. Jag lovar jag har hur många högskolepoäng som helst, om det nu är en garanti för smarthet vill säga, men fattar igen inte riktigt och säger att för mig räcker det bra med en meny. Räcker fram pengar för att betala men här rycker resten in och ropar ut sina beställningar. Så slutar med att jag beställt fyra olika menyer och betalar för dem istället. Detta har hänt ett antal gånger nu. Allt som beställs in är allas och delas av alla. Tror jag än så länge föredrar det jag är van vid, beställa det jag vill ha, betala för det och sen äta det. Även om detta är smidigt på sitt sätt också. Betalandes och distributionen av mat går fort, det är det krångliga med att räkna ut vem som är skyldig vem vad sen efteråt.

Jag lär mig uppenbarligen inte snabbt men när det väl fastnat så brukar det sitta. Så om jag börjar ta över andras beställningar när jag kommer hem så är det bara för att jag äntligen fattat och tagit seden dit jag kom.

lördag 16 mars 2013

Å ja ba


Efter bio förra söndagen gick vi till Taco Bell. Tog nån sorts mjuk taco med kyckling som var rätt så mycket mer spicy än vad jag kom ihåg att den var i USA. Beställde på en disk och fick sen hämta den på en annan. Av den som jag fick maten av fick jag även denna.


Kändes ju lite framfusigt så jag slängde snabbt upp den här

Då kontrade hen med den här och det kändes ju som en bra anledning
Tyckte dock det gick lite över gränsen när hen langade fram den här. Hallå, funkar mycket bättre med att ge komplimanger TILL den du vill ska gifta sig med dig. Men vad vet jag, är ju inte gift själv.
Så ja, jag började väl skratta lite vilket gjorde hen ledsen. Så lämnade över den här innan jag gick därifrån.
Nä, inte riktigt. Men blev lite fundersam när jag fick "Will you marry me" såsen. Tills vi upptäckte att alla i gruppen hade fått olika roliga såser. Sen att jag som enda tjej fick gifta sig såsen av killen i disken. Fast å andra sidan var jag även enda Svensken så att såsen var mild kan ju också varit anledningen ;)

Men som vanligt tänker jag inte gå miste om ett tillfälle att anta att jag ser ut och för mig helt overkligt intelligent och vackert.

 

onsdag 13 mars 2013

Dagen



Denna grupp kor mötte jag på den vältrafikerade gatan Bannerghatta Road. Stod lugnt och åt sopor medan bilar tutade och väjde undan. Åkte det förbi en kärra med något särskilt gott på så följde de efter en bit. Inget konstigt med det. Folk tittade mer på mig som tog kort på korna än på just flocken kor mitt i stan.


Anledningen till kvällens promenad var att jag behövde köpa badkläder. För som jag misstänkte så är inte bikini helt ok att ha på sig. I alla fall inte inne på ett nöjesfält inne i stan. Indier badar visst i hela klädedräkter. Byxor och klänning. Fick tipset att ta shorts och t-shirt, typ trekvarts träningsbyxa. Hade ingen bra t-shirt som inte skulle göra mig till en deltagare i en miss wet t-shirt contest så ut på shoppingtur igen!

Hittade på herravdelningen denna tröja som fick bli den utvalda. Testade så klart när jag kom hem tillsammans med träningsbyxorna hur rörligheten var i utstyrseln. Den får 4 spexiga tummar av 5. Jag kommer kunna hoppa, simma och spexa helt utan förhinder men känns ju inte helt hänga vid poolen optimal.



måndag 11 mars 2013

Nu var det klippt!

Var ju och fick håret klippt. Värmen har tagit hårt på det och det var torrt och massa kluvna toppar. Min tanke var att ta bort det slitna, bara klippa rakt av en halv centimeter. Det tyckte inte min frisör.
Började med att berätta om vad hon tyckte om Bangalore och hur länge hon bott här när hon tvättade mitt hår. Hon gillar inte Bangalore, Mumbai om jag får chansen att åka dit är mycket bättre. Runt där undrade hon om jag verkligen bara ville klippa det rakt av. I frisörstolen lite senare så var det bestämt; uppklippt blir mycket bättre. Jag gick med på att lite, lite uppklippt kan väl kanske bli bra. Så hon klipper och pratar på, mycket trevlig.

Får höra om hennes barn vad de gör, hur hon vill lämna Bangalore men är här för deras utbildning. Jag fokuserar här en stund på hur hon klipper och märker att jag nu har en halvlång lugg som är på väg att bli ännu kortare. Avleder den och lyssnar vidare på hur tråkiga folk i Bangalore är jämfört med hur de som lever i Mumbai, de njuter av livet. Har sina kläder i max 6 månader då de byter samt att de går till frisören och helt ändrar stil en gång i månaden. I Bangalore ska folk bara tjäna pengar de har inte tid att njuta. Detta säger en annan Bangalore bo jag frågar senare är helt fel, det är tvärtom!

Vet inget om hur man ska klippa hår men hon gjorde inte som jag är van vid, kan vara därför jag missade att jag fick lugg. La liksom inte upp någon bena utan drog det mesta bakåt och klippte på. Upprepade flera gånger att "säg bara en stil så kan jag klippa den!" Och drog igenom på vilka salonger hon jobbat och hur länge. Tyckte nog jag var tråkig som bara ville ta topparna. 

Det var en upplevelse och resultatet blev helt ok även om det inte var det jag tänkt mig. Känner mig
ofta lite bortkommen hos frisörer då jag inte vet vad vi ska prata om. Det var det inga problem med här, fick knappt prata själv. Enda stunderna hon inte pratade med mig var när hon fönade men då pratade hon å andra sidan med de andra i personalen. Fönandet gav hon mig en snabbkurs i fast jag får nog öva lite mer för resultatet imorse lämnade mycket övrigt att önska.

Har skaffat appen Vine och filmade små klipp under klippningen.
Priset då!? undrar ni. Ca 850 rupies = 100kr. När jag berättade det för mina indiska vänner suckade de uppgivet och sa att vi fått en del påslag på priset (Naqeeb betalade 350 rupies). Ska visst gå på ca 50 rupier vanligtvis. Men tror den salong vi var på var del av en kedja samt så fick jag som de sa en "totally new style!". 

söndag 10 mars 2013

Helgen




Det blev en kort helg igen. På grund av att vi var lediga då det var strejk så kompenserar vi med att jobba på helgen. Skulle egentligen varit lediga denna lördag och jobba nästa men gruppen jag jobbar med ska på utflykt då så vi tog denna istället. Så tog ut hela helgens aktiviteter idag.

Tog en lugn morgon då jag hade planerat att sitta uppe och se mello finalen som här börjar 00:30. Men efter jobb hela dan sen direkt till ett lokalt gym och på det en pizza så somnade jag rätt gött vid klockan elva. Så var riktigt utvilad i morse. Åt frukost uppe i restaurangen och promenerade sen ut för att ta ut mer kontanter. På vägen gick vi förbi denna ko, asså har väl aldrig varit rädd för kor men det är ju stora djur och att bara stöta på dem mitt i staden och trafiken upphör inte att förvåna mig. Så är lite försiktigt när jag ska ta mig förbi dem. 

 Dagens mål var att hitta en bra frisörsalong samt inhandla träningskläder. Ni vet min fina vikta, strukna tvätt jag fick? De hade strukit allt inklusive mina i plastmaterial gjorda träningstoppar. Så det var ju ett hål smält i en av mina två.





Tog första bästa tucktuck eller auto som de säger här. Man ska be dem köra efter taxameter men det har jag ännu inte fått dem att göra fast stod på mig denna gång och fick ner priset från 200 rupies till 100. Tänkte vi åker till Forum mall vilket är ett av de större shopping galleriorna och hittar frisör där men på vägen så vi en salong vi sett i hotellets katalog och bad föraren släppa oss där. Den salongen klippte så klart bara kvinnor så fick gå bort till en unisex salong längre ner på gatan. 

Efter frisören tog vi en ny auto till Forum. Riktigt stort var det. Fyra våningar högt, längst upp var underhållningsdelen olika spel och en stor bio. 



Här står jag i den nya frisyren utanför gallerian. Innan man får gå in så går man igenom metalldetektorer och väskan blir genomsökt av vakter. Utanför en galleria står det till och med beväpnade vakter och innan bilar kör in på området undersöks de med sådana där bombspeglar.




Det blev några köp för mig. Kom hit med bara en resväska och i den packade jag för först två veckor i kallt Nederländerna så har inte så mycket kläder att välja på för Indiens varma väder. Utbudet var helt ok. Var inte helt det mode vi har hemma just nu men fanns några fina saker. Fick köpt två toppar och ett tredje par skor. Finns så många skor att välja på och det kostar inte mycket, verkar som om de ligger runt 1500-2500 rupies vilket är 177-295kr. Sen så är det lätta sommarskor. Mycket flipflops och mina favoriter ballerinor och sandaler med små klackar.


Nu på kvällen mötte vi upp två indiska kollegor, de jag och min trainee kollega delar pendel taxi med, och gick på bio. Bion ligger i ett shopping center ca 15 minuter gång från vårt hotell, även denna gång högst upp i gallerian. Såg Oz the Great and Powerful så var en Hollywood film men nu när vi vet var bion är och hur det fungerar (de har en paus mitt i så man kan gå på toa och köpa snack mitt i filmen) så vill jag se en Bollywood film. Finns nog inte undertexter men har för mig att det är mycket dans och sång så tror det kan bli kul ändå.