torsdag 30 maj 2013

Toscana


Idag åt jag middag tillsammans med Kathrine på Toscana i köpcentret UB City. Mitt favorit ställe för restauranger men inget ställe att shoppa i direkt. Butikerna är sådana som Luis Vuitton, Prada, Burberry med mera. Är ju lite sugen på att kolla vad en väska egentligen kostar i de butikerna här men vågar inte riktigt.
Maten är västerländsk, beroende på vilken resturant man väljer förstås, vi tog pizza och avslutade med en chokladkaka. Resan dit i regn tog en timme och resan hem tog över en timme. Brukar vara runt 40 min. Men det var det helt klar värt! Så trevligt att komma ut och äta och träffa Kathrine. Hon är också från Sverige och hittade mig genom bloggen. Kul att få prata, och att få göra det på svenska.
Bra kväll!

tisdag 28 maj 2013

Sari

Min första Sari är klar! Var och hämtade toppen som måste sys upp av skräddare nu ikväll. Så här glad blir man då.

 

Var ju tvungen att ta lite kort. Jag lovar tanken var att ta några allvarliga bilder men det är ju så tråkigt. Så jag körde på lite indisk musik på padden och dansade loss istället.

Men så här ser den ut. Varm och lite krånglig att få på sig.

 

Hur får man på sig den då? Ja, jag gjorde en liten guide fast den är på när jag tar av den så då får man tänka omvänt.

 

Man har en underkjol som man fäster den i. Lindar ett varv och viker sedan ett antal slag framme vid magen. På min viker jag fram tills borden kommer. Vikningen fäster man sedan i underkjolen och så draperar man resten över axeln.

Nu kan det vara så att jag sagt att jag ska ha på mig den på jobbet imorgon. Men det var innan jag fullt förstod hur mycket mage man visar. Och imorgon kommer min svenska chef till Bangalore och vi ska nog sitta i en del möten med ett par chefer... Får se hur bekväm jag känner mig då. Lutar åt att ta med den i en påse och byta om när mina möten är över. Ja så får det nog bli.

 

 

Lurad

Bangalore kör en charmoffensiv nu när jag bara har tre veckor kvar. Inte bara det att jag för några kvällar sen hittade en kackerlacka i kylen så har jag nu även blivit lurad av autoförare. Eller lurad har jag väl varit hela tiden med tanke på att jag alltid betalt mer än vad som är vanligt men denna gång blev jag på riktigt riktigt lurad.

Trodde ändå jag börjat bli haj på det där med att åka auto och förhandla. Spenderade en dag på shopping gatan Commercial road, fick köpt en del souvenirer och en extra väska som jag behöver för att få hem allt jag lyckats köpa här. När jag kände mig någorlunda klar gick jag för att leta reda på en auto tillbaka. Hittade ett par och en gick med på att köra mig. Det är inte alltid de har lust att åka åt just det håll man vill då får man leta upp en annan.

När jag frågar efter pris säger han att han kan köra mig för 50 rupees om vi stannar på två handicraft butiker på vägen för där kommer han få 100 rupees på varje ställe. Här borde jag ju sagt nej men hade lite grejer kvar att köpa så tänkte då kan jag ju lika gärna ta det i de butikerna. Kollar in dem båda vilket inte tar så jätte lång tid, men jag hittar inget jag vill ha. När jag är klar och det dags att åka åt mitt håll så är det en annan som ska köra mig visst. Den första föraren hävdar att förare nr 2 bor åt mitt håll och ska hem. Poängterar ännu en gång att jag bara ska betala 50 rupees och jag upprepar min destination för den nya föraren. Allt är bra, vi åker iväg men när vi kommit hälften så stannar han och säger att nu är vi framme. Nää, det skulle jag säga att vi inte är. Jodå, detta är den stora gatan. Jag förklarar ännu en gång att vi kom överens om min destination som absolut ligger på denna gata men en bit längre. Han tycker då att för att köra dit ska han ha 250 rupees extra.


Nu blir jag lite upprörd, en kille som går förbi frågar vad som händer och snackar med föraren som bestämt hävdar motsatsen mot vad jag säger och vill ha 250 extra. Killen skrattar och skakar på huvudet. Börjar sen undra lite om en destination han vill till. Jag försöker få föraren att förstå att vi kom ju överens här men det vill han inte höra på så jag gormar på lite om detta är ju inte schysst.

Orkar inte med det hela och betalar 50 rupees och går ur. Killen som stannade hoppar glatt in istället och åker iväg. Så där står jag fullastad med dagens inköp mitt på en gata. Så arg så jag ser rött. Vilket troligtvis är anledningen till att ett par autos kör förbi utan att stanna. Går en bit och får tag i en auto som stannar och kör hem mig, med taxameter till och med så slutet gott allting gott.

 

Men hädanefter betalar jag nog lite extra och vet att jag kommer hem direkt istället.

 

måndag 27 maj 2013

Helg

 

Naqeeb lämnade för semester förr förra veckan så har spenderat en vecka själv nu. Första helgen blev jag sjuk men efter det har jag för det mesta spenderat kvällarna i gymmet och dagarna på jobbet. Så inte särskilt spännande.

Denna helgen tog jag mig dock ut och letade upp en sömmerska för att sy upp toppar till de Saris jag köpt. Sen ut till ett par shopping gator och köpcentra för de sista souvenirerna. Söndagen avslutade jag med att köpa med mig ost, kex och frukt från en lite större affär än vanligt. Hittade ett par trevliga tidningar och gick upp och satte mig på takterassen och hade det riktigt gött igen. Tyvärr var det molnigt men varmt och skönt ändå.

Och SÅ GOTT med ost! Inte ätit det sen jag var i Nederländerna. Tror det blir en diet på biff, färsk sallad och massa ostar under mina fyra månader där.

 

fredag 24 maj 2013

Dagens



Vad gör man inte för att få en bild på hela klänningen. Viss nervositet över att bli påkommen...
Har börjat strunta i sjalarna, trasslar bara in mig i dem. Men det går att använda klänningarna ändå. Tur det!
Ha en bra fredag!







tisdag 21 maj 2013

Takterass

 

Hade en lite tuff helg. Vaknade på lördagen och kände mig lite konstig men hade bestämt träff med en kollega så åkte till där vi skulle träffas. Väl där börjar jag må sämre. Mådde illa och fick ont i leder, speciellt i ryggen. Min vän bor i en helt annan del av Bangalore och Bangalore är väldigt stort. Hon åkte en timma innan mig men när jag kom dit ringde hon och sa att det nog skulle ta en timma till på grund av trafik. Under tiden mådde jag sämre och sämre. Ville ju inte avboka då hon redan åkt i en och halv timma för att träffas men efter ett tag gick det inte längre så jag fick ringa och be så mycket om ursäkt och åka hem. Sen låg jag i min säng för resten av helgen så det var ju ingen höjdare. Funderar på om det var nått jag ätit på grund av ont i magen men var mest matt och hade väldigt ont i leder och huvud.

På söndags eftermiddagen mådde jag äntligen bättre och tog mig upp på hotellets takterass för att få lite frisk luft (diskuterbart om den verkligen är det dock) och sol. De har ställt upp en bänk och lite stolar så jag hängde där med diggelistan i lurarna och en Indisk Femina som sällskap.

 

 

 

Se om jag kan våga mig upp och sola lite nästa helg. Har ju inte lyckats få någon färg alls i stort sett. Sitter ju bara på kontor och ute på gatorna är folk väldigt påklädda så inga små shorts på stan. (Även om över 35 grader varmt är det jeans och långärmad skjorta)

Kan ju inte komma hem och säga att jag vart i Indien i fyra månader och inte ha ett solstreck på kroppen. Ni kommer ju tro att jag satt upp en avancerad greenscreen nere i källarförådet och pillat naveln hemma under hela tiden.

 

söndag 19 maj 2013

Frågor jag fått


Det är ju en annorlunda kultur här när det gäller förhållanden. Så att jag varit ihop med Jonas i över fem år och bott ihop i fyra år blir lite svårt att förstå. Jag säger min pojkvän när jag pratar om honom. Men när kollegor på jobbet nämner honom så kommer det ett försiktigt "your friend". Eller som en sa "your husband" innan hen snabbt kom på sig själv och ursäktade sig med att hen tänkte indiskt.
Så jag har fått en del frågor. Så som
- Har du känslor för din pojkvän? -Ja, det skulle jag allt säga att jag har.
- Vem proposed (kommer inte på svensk översättning, frågade om gifta sig) först? -Är ju inte gifta.
- Så, hur ser framtiden ut? Du kommer väl gifta dig?! - Jao, det är väl planen nån gång i framtiden.
- Är det ett kärleks-giftemål du har? - Inte gift, men jo är kär i min pojkvän. Försökte förklara att vad jag vet så är det enbart kärleks-giftermål vi brukar ha i Sverige.

Klart det är flera som inte har några problem alls att säga pojkvän och som inte undrar något om giftermål men det är det lilla annorlunda man stöter på som man kommer ihåg.

torsdag 16 maj 2013

På min gata i stan

Jag bor i ett område som heter BTM och det är mest där jag gått omkring. Även om just att gå omkring inte är helt lätt i Bangalore. Får hålla kolla åt alla håll för trafikregler hålls det inte på och det finns inte så många fungerande trottoarer. Men upp längs några gator går jag dagligen då det finns ett gym ca 10 min från mitt hotell.

Där finns små gatukök och affärer som säljer sötsaker.

 

Autos och mopeder överallt

Paraplyer används inte för regn utan mot solen.

 

Mangos säljs längs gatan.

Murar längs vägarna är ofta målade med olika indiska motiv, så som elefanter, kor, djungel och olika gudar.

Stabilt bygge.

Klädbutiker.

Körs utan hjälm och om ni tittar på moppe nr 2 så kikar det upp ett litet barn. Framme vid styret. Men det går oftast inte särskilt fort på gatorna här.

Och så små frukt och grönsaks butiker.

Så här ser det ut på min gata i stan. Rätt så mysig ändå. Saknar bara lite caféer så man kan sätta sig och titta på folk.

Och fika då.

 

onsdag 15 maj 2013

En mango om dagen är bra för magen

 

Detta lever jag på nu. Mango, och ägg. Ägg är inte i säsong så de smakar som vanligt, även om de bara finns i berikade versioner. Extra protein, vitaminer och nått för hjärtat och aktiv fritid...

Men mangon, den är i säsong! Så Bangalore fullkomlighet svämmar över av den. Och jag är ju inte den som är den så det är ju klart jag hjälper till att få undan några så vägarna blir mer framkomliga. (Köper i affär så klart men tänk om det blev fullt i affären och rullar ut på gatan, Kaos)

Ni kan tacka mig senare.

 

tisdag 14 maj 2013

Goa

Under semestern var fyra dagar planerade att spenderas i Goa. En kollega på jobbet hade tipsat om ett ställe som hon brukar vara på och även bokat rum åt oss när hon var där för några veckor sedan. Jag bokade glatt flygbiljetter genom en sajt så att vi skulle vara där mitt på måndagen fram till torsdagen.

Men när vi i godan ro är på väg tillbaka till hotellet i Bangalore efter en dag på stan så ringde hotellet i Goa och undrade om vi visste att Goas flygplats var stängd. Panik. Fick lite mer fart i steget kan jag säga. In och kolla upp alla uppgifter på mailen och ringa ett par samtal till flygbolaget så fick vi veta att Goas flygplats var stängd för reparation under dagtid. Vårt flyg var alltså flyttat från morgon till kvällen. Så där försvann en dag av semestern. Inte så kul men vi var väl mest lättade över att vi skulle få åka överhuvudtaget. Fast jag skrev ett lite upprört mail till resesidan jag bokade med för att de inte sagt till oss om ombokningen.

Så på måndagen tog vi det lugnt och åkte ut till flygplatsen vid fyra tiden för att åka med flyget kl 19:20. Som direkt blev 19:35 och sen 19:50. Tror vi åkte vid 20:20 istället. Flygresan till Goa tar bara en timma så efter nio landade vi i ett mörk, varmt och fuktigt Goa. Möttes av en chaufför från hotellet som skulle hämta upp oss, eller ja han väntade på en Mr. Augusto men jag antog att det var jag, och så åkte vi i en timma norrut. Det bästa med hela dagen var när vi upptäckte att bilen hade säkerhetsbälten! Det var så härligt att jag lätt hade kunnat åka den dubbla tiden men det sent och vi hade blivit hungriga efter resan och väntan på att få resa. Så att komma fram till hotellet var riktigt skönt.

Bäcksvart så det enda som vittnade om att vi var vi havet var vinden och vågskvalp. Som tur var var restaurangen fortfarande öppen och vi fick oss en "Seaplatter" och en "meatplatter" ute på terassen och fantiserade om vad det var för utsikt som vi satt och stirrade på i mörkret.

 

De tre dagarna såg rätt lika ut, vi gick upp på morgonen och gick en promenad på stranden för att sen gå och äta frukost på hotellet. Deras bananpannkaka var riktigt god. Utsikten från terassen var inte helt fel heller.

Sen gick vi ner till solstolarna och läste och badande.

 

 

Det var i början på lågsäsongen för det börja bli lite för varmt nu fram till sommaren. Så det var inte så mycket folk på stranden. Vilket var härligt även om det blev lite intensivt med strandförsäljarna istället. De hade som taktik att sitta ner och prata med en på morgonen, vilket bestod i att säga att jag var vacker och att de sett oss gå på stranden på morgonen och sedan bestämt peka ut sin affär och säga att de väntar där på oss. Sen kom de kontinuerligt och klagade på att vi inte kom dit och tillslut tog de med delar av affären till oss och skulle "bara" visa. Eller kritiskt titta på mina tånaglar och ben och säga att jag behöver pedikyr och "tråda" benen och att hon var bra på det.

Hade ändå tyckt de var lite smarta hittills med att vara trevliga och försöka bli kompisar för att vi skulle köpa men när man förolämpar mina tånaglar blir jag lite irriterad. Alla kvinnor kom ju till mig då, men det var en kille som hade en affär. Han kom första dan framgående till Jonas och pratade om kläderna han hade hos sig och så nämnde han så där lite i förbifarten att om vi ville röka något så hade han det också. Efter att Jonas bestämt tackat nej såg vi inte honom något mer förutom när han gick fram till en tysk man dagen efter som reagerade på samma sätt.

Var ju fortfarande i Indien, klart det fanns kor på stranden.

Där uppe under terassen längst till höger bodde vi.

På terassen var hotellrestaurangen som vi åt på. Alla mål faktiskt. Gick en runda utanför hotellområdet och det var flera andra restauranger i närheten men våran hade så himla bra utsikt. Och efter en vecka i Bangalore var det så himla härligt att inte tänka så mycket utan bara va.

Som att till exempel dricka paraplydrink på den egna balkongen med havet precis nedanför fötterna. Tror inte jag sagt det men vi var rätt så jäkla nöjda med tillvaron. Det behövde vi efter elva veckor ifrån varandra.

Denna gång var jag smartare och bad en av servitörerna att ta kort på oss. Intelligensutveckling i sin renaste form.

Funderar på om jag verkligen är så kort. Måste ha böjt lite på benen... Har ju känt mig så lång här i Indien, manlig medellängd på 1.65 m, kvinnor 1,52m (Wikipedia), så jag på 1.7m är ju huvudet längre än de flesta kvinnor

Så här i efterhand så borde vi ju bokat en hel vecka i Goa istället för tre nätter. Men men, tyckte vi skötte oss rätt bra för att vara vår första semester någonsin.