fredag 26 juli 2013

Hey Ho, Let's Go!


Idag flyttar jag typ hem! Tre härliga veckor i Sverige startar kl 17:40 ikväll. Jag ska plocka lösgodis, åka spårvagn, prata svenska, köra massa bil, gosa med katten, somna på soffan, se på Morden i Midsommer, äta godis, gå i Slottsskogen, bada i havet, leka med hunden, försöka träffa alla jag saknat sönder, laga mat och jobba. Det blir två veckor semester och sen en extra vecka då jag jobbar på kontoret i Göteborg. Perfekt!

tisdag 23 juli 2013

Utflykt till Texel

I lördags åkte vi fyra stycken upp till norra Nederländerna och ön Texel. Uttalas "Tessel".

För att ta sig dit åkte vi tåg i ca tre timmar. Sen fick vi ta en färja över till ön. 
Tog en buss till en av de små byarna. Denna låg på västra sidan av ön och hela hamen luktade super gott av massa friteradfisk-stånd. 
Så ett riktigt litet hamnsamhällle.
Vi gick och hyrde cyklar och med hjälp av en Lonely Planet och kartor längs med vägen började vi ta oss runt ön. 
Ön är ett stort turistmål så var mycket folk då det hade förutspåtts bra väder. Men hela förmiddagen var det grått, grått, grått och på tågresan upp regnade det så vi var lite modställlda. Hade planerat att hänga på stranden och bada då hela västsidan är en enda lång sandstrand. 
Men efter lunch började det klarna upp och vi tog oss mot stranden. 
Riktigt fina vägar, sanddyner uppblandat med små samhällen och lite skog. Och eftersom väldigt många kommer för att cykla runt så är cykelvägarna i bra skick och stora. 

Stranden var verkligen en sandstrand. Finkornig nästan vit sand. Ett helskotta att få bort från kläder och skor alltså. Men vackert. 
Nu var det strålande sol fast det blåste en hel del så var inget badväder. 
Vi la oss på stranden och jag tror jag somnade en stund. I motvind, på en sandstrand. Kan fortfarande hitta sand i näsan, ögonbrynen och håret. Detta är varför jag föredrar klippor. Samt att klippor är bättre att hoppa ifrån. Åt en gång en gräddtårta på en sandstrand, det gör jag inte igen. 
Eller jo, alltså bjuder nån på tårta är jag ju inte den som säger nej...

Varmt och skönt var det iallafall, sandstranden tar ju poäng på att vara mjuk och formbar. 

Vi cyklade runt i ett par timmar och tittade på samhällena och mer sanddyner. Sen tog vi oss tillbaka till där vi hyrde cyklarna och lämnade tillbaka dem och sprang till bussen för att hinna med färjan till Den Helder igen, dit vi tog tåget. På vägen mot Utrecht stannade vi i staden Alkmeer för middag. När vi såg att de hade öl från just ön vi vart på var jag ju tvungen att testa. Men jag vågade inte mig på den mörka utan höll mig till den ljusaste som praktiskt nog var kallad Wit. Antar att det betyder vit. 
Beställde även mat, Souvlaki och gyros. Behövde ju rikligt med energi när vi cyklat bort så himla mycket under dagen. 
Och för att verkligen se till att vi inte förlorade ett gram i vikt fick det bli två kulor glass till efterrätt. 

fredag 19 juli 2013

Utrecht




I lördags var vi Utrecht. Gick runt i det lilla centrumet med vindlande gator och alla små som stora kanaler. Som ett stort Haga kan man säga. Fast nästan mysigare och mer vatten. 
Stannade för att äta lunch vid en av kanalerna med översikt över en gatukorsning och det stora kyrktornet i bakgrunden. Vid tiden vi blev hungriga så var ju så klart alla andra det också och med ett otroligt fint väder så var alla uteserveringar fulla. Så gick vi förbi ett hörn och såg en som var halvfull. Helt perfekt läge, den låg precis vid kanalen med en massa sol och vid en mysig lite gata. Dök rätt på ett bord i hörnet och kände mig väldigt nöjd. Kan ibland sätta upp lite väl höga förväntningar över att hitta det perfekta stället med detta kändes som en jackpott! Tills servitören kom och berättande att köket höll på att renoveras så de enda de serverade var något att dricka… Det var ju inget annat att göra än att beställa det största och sötaste kaffet de hade istället. Komma upp i en lunchs kalorimängd än då liksom. Så jag tog en Extra-Latte-Mocha-Caramel-Coffe, lite kaffe med massa mjölk, grädde och kolasås. Jonas tog en slät kopp kaffe. En grej jag tycker väldigt mycket om med caféerna här att när man beställer en kaffe så får man en liten kaka eller chokladbit på köpet. Inför genast i Sverige! Så det blev ju en riktigt bra fika. (vi gick vidare efteråt till ett riktigt lunchställe)


Vi gick lite utanför centrum och hittade detta övernaturliga fordon uppe på vad jag tror är det nationella Järnvägsbolagets byggnad. Kanske håller på att hitta andra sätt att färdas kollektivt?


 

 Och som alltid blev det en glass i värmen. Detta var nog en av de godaste glassar jag ätit. Frusen yoghurt med vitchoklad, jordgubbssylt, muslicrunch och jordgubbar. Jonas hade massa olika nötter, choklad, brownie bitar, mango, mangosås och honung.     

onsdag 17 juli 2013

Same Shit Different Name?


De har varit några på jobbet som frågat mig vad jag tycker om Nederländerna nu när jag varit här ett tag. Jag säger glatt att jag gillar det. Nederländerna är så likt Sverige så känns som hemma fast folk inte riktigt behärskar svenskan och sluddrar lite.

Fast då säger de som vart i Sverige att nä, så likt är det ju inte. Nederländerna är helt platt och folket lite mer rätt fram, rakt på sak m.m. Det är då jag kommer på att jag jämför ju inte just nu mot Sverige. Det land jag levt mest i det senaste är ju Indien. Och jämför man Nederländerna med Indien så är det STOR skillnad. Vilket väl då gör att jag tycker Nederländerna är riktigt najs. I stort sett samma kultur, klimat och mat som jag är van vid från Sverige. Och inte att förglömma, affärerna! Har sånt sug att shoppa ny garderob när jag går runt och tittar i ZARA, HM och Vero Moda. Men försöker påminna mig att jag har en rätt så stor fylld garderob i Göteborg som jag inte tittat i sen i julas. Kan nog finnas lite där som jag glömt…

Tills jag får komma tillbaka och dyka ner i mina gamla kläder så har jag roat mig med att gå ut och gå och titta på det Nederländerna och Indien har gemensamt. Sol och kor. 

   

söndag 14 juli 2013

Mini Semester

Denna vecka har jag följt mina vänners nedräkningar för semesterns början. Själv har jag räknat ner till en långhelg och att Jonas kommer hit. Helt sjukt att det känns som om vi träffas ofta nu när vi nästan setts varannan eller var tredje vecka. Men jag har längtat så det gjort ont, så spelar nog ingen roll hur länge det är emellan när man vill ses varje dag.

Tog ledigt fredagen och så kom han på torsdag kväll. Under helgen så har vi vandrat omkring i IJsselstein, Utrecht och idag tog vi Amsterdam. Jobbat oss uppåt i storleksordning så att säga. Men i varje stad och under varje dag så har vi gått minst ett par timmar. Och det börjar märkas att vi börjar bli till åren kan jag säga, jag menar om vi lägger ihop våra år så är vi ju nästan 50! För oj vad sliten man är nu. Är inte van vid att hålla igång så mycket och konstant. Här går jag ändå på gym och sliter och är ute och går/springer några gånger i veckan och ändå så var jag förstörd idag. Vi gick på museum inne i Amsterdam och det var nog jag, pensionärerna och de gravida som tog oss från soffa till soffa och höll oss om ryggen under hela vistelsen. Min svank uppskattar inte de skor jag har på mig, och då tog jag ändå mina springskor idag. Men dagarna innan i andra skor slet nog för mycket så då fick jag stå mitt kast idag.

Fast ska väl inte klaga för mycket, min plågade min i museet gav mig en stor glass och en vilostund utanför på gräsmattan i solen innan vi gick vidare.

Nu ligger jag i mitt lilla rum och tar igen mig efter att ha lämnat Jonas i Amsterdam där han tog ett tåg till Schiphol och jag åkte till Utrecht och sen IJsselstein. Imorgon börjar min nedräkning till semester. Bara två veckor kvar!

 

tisdag 9 juli 2013

Kort

 

Tittar igenom mina bilder från lördagens Amsterdam besök. Sommaren kom verkligen den här helgen så jag och min kollega som jag åkte in med gick mest runt och tog kort och bara tittade på staden.

En, vad jag tyckte, väldigt underhållande händelse var att mitt i Amsterdam, när jag precis vant mig av att folk frågar, blir jag tillfrågad av en man om han får ta kort på mig. Har sett honom gå bakom oss ett tag på gatan vi gick på och när jag vänder mig om står han rakt bakom mig med mobilkameran i högsta hugg och undrar samtidigt som han tar ett kort om han får. Nej tack säger jag, då säger han att "Det är ingen fara! Jag är inte här ifrån, jag är från Indien!".

Om han bara visste att jag redan finns på massa kort i Indien. När han kommer hem och ska visa upp hur folk i Europa ser ut så kommer hans vänner bara säga "Hon? Nä henne har vi sett förr, kom med nått nytt!".

Tycker lite synd om honom nu, det kunde ju inte han veta. Får hoppas han tog kort på lite fler människor så han inte blir utskrattad där hemma.

 

söndag 7 juli 2013

Söndag

Dagen har gått upp och ner kan man säga. Gått mycket har den gjort iallafall. Här är den i bilder.

Så här cool var jag när jag gick ut premiärgick mina nya skor.


Letade överallt och hittade tillslut sådana jag tänkt mig inne på H&M av alla ställen.


Jag fick direkt skoskav och gick hem och läste en blogg från början till slutet och drack vatten med frusna hallon i istället. I brist på isbitar i frysen så fick det bli hallon. Funkade bra och såg bra ut.



Det blev sen en runda in till torget för glass med två kollegor. Sen gick jag ut och gick lite till fast denna gång i mer gångvänliga skor.


Väldigt mycket skönare. 130 euro skönare för att vara exakt.


Platt och fint.


Massa kor och solnedgång fanns det längsmed vägen.

Och så jag.

fredag 5 juli 2013

Stolt ägare

  

Av ett gymkort och tillsammans med de dagliga cykelturerna till och från jobbet har jag nu lite ont i benen. 



Men fredags känslan är på topp! Ikväll ska jag försöka mjuka upp kroppen med en promenad för imorgon åker jag in till Amsterdam och då tänkte jag att det kan vara bra att kunna gå normalt. 

Haha, eller kanske inte, av fördomarna om Amsterdam så kanske det inte behövs, kan gå och ta en kaffe och en browne direkt så är jag nog mjuk i benen sen.


torsdag 4 juli 2013

Kontakten

När man inte ses så ofta så får man hitta andra sätt att hålla kontakten på. Under tiden jag varit utomlands så har appen Whatsapp varit guld värd. Som sms fast över internet. Gjort att Sverige inte känts så himla långt borta. 

Eftersom varken jag eller Jonas är så förtjusta i att ringa, samt inte haft någon tid till det, så brukar det istället bli ett par sms under en dag. Behöver inte vara så mycket innehåll, eller ja brukar inte vara så mycket innehåll, som igår till exempel när jag åt middag.

Augusta: 


Augusta: Kooorv

Jonas: 

Jonas: Kooorv