lördag 28 september 2013

Fredag

Fredagsstämningen var på topp! En stor presentation var klar på torsdagen så efter ett sista möte för veckan på fredag förmiddag slappnade jag av. Och vad gör man det bäst om inte ensam med en mobilkamera på toan i den mest avlägsna delen av huset?! (Det var där mötesrummet var, har liksom möte med mitt team i Göteborg så sitter själv i ett stort rum framför en skärm och är med per video. Så var typ nästan helt säker på att jag var typ exakt helt ensam i den delen av huset, typ, kanske. Ingen kom på mig iallafall)

Så vid fem bar det av till gymmet för en timmes svettning och några fler egobilder.

 

Och efter sista bilden ramlade jag bokstavligt talat ut ur omklädningsrummet. Dags att sluta ta egobilder alltså och ta cykeln mot affären. Hade bestämt att kvällen skulle tillägnas provsmakandet av några nederländska kakor. Så köpte de jag sett lite överallt och blivit nyfiken på.

Stroopwafel! Tunna våfflor med sirap emellan. De var så goda så blev ingen bild på dem (Denna är "källa: internet"). I affären har jag även sett dessa:

Marsipan potatis! Jag tyckte det var kul. Varför potatis liksom? Fast finns ju ingen som är enklare att göra. Rulla bollar och pudra på kakao. Det var gott, något för sött och jag påmindes ännu en gång att det är mandelmassa som jag gillar mest. Men de är Riktigt fötjusta i potatis här va? pommes till allt och så potatisformat godis...

Så mitt provsmaknings omdöme är att Stroopwafel får fem tummar upp av fem möjliga! Potatisarna får 2,5. Stroopwafel står de även och tillverkar på marknaderna de har lite överallt en gång i veckan. Måste vara ännu godare när de är nygjorda. Får ta och testa det... Samt gå till gymmet igen tror jag med tanke på hur mycket socker jag fick i mig igår.

 

måndag 23 september 2013

Hej måndag!


Tummen upp för fullspäckad dag på jobbet, en kaffe sen blir det full fart! Nu räknar jag ner till när vännerna och den däringa livskamraten kommer i nästa vecka och vi spenderar en helg i Amsterdam. Ska bli så kul!
Ha en bra måndag! 

söndag 22 september 2013

Scheveningen

Efter lunchen i Den Haag och sen lite strosande tog vi oss till en spårvagnshållplats. Vi letade efter bästa sättet att ta oss till stranden Scheveningen. Vi hade flyt och på den hållplats vi stod gick en av vagnarna direkt dit.

Inte just denna dock utan den som kom efter...

En kvart senare steg vi av ute vid havet

 

 

 

 

Det var lite molnigt men bra temperatur. Inte så man ville hoppa i direkt men behövde inte ha jacka. Vår guide bok sa dock att stranden brukar vara helt full av folk och att Nederländarna är som galna i den och badar friskt så fort temperaturen är över tjugo grader. Och ja vi såg några tappra själar som plaskade runt så var väl precis över tjugo då.

Tog lite kort. Och gick sen ut på piren för att ta en fika.

Det var ett pannkaks-och "Poffertjes" ställe. Fick förklarat att det var som små pannkakor och mycket goda samt en holländsk specialitet. Det brukar vara det när jag frågar servitörer om mat... Så var ju tvungen att prova.

Tänkte först det var lite dyrt med ca 6 euro för en liten pannkaka, tills de kom ut och jag såg att det var ett helt fat fullt av dem. Borde jag kanske tänkt på.

Det var gott, hade kanske velat ha en aning mer salt i smeten men med smör och socker på var det super gott. Ja menar vad kan vara dåligt med smör och socker på?

Där nere i hörnet satt vi. Längst ut på piren var det ett torn man kunde gå upp i. Högst upp på tornet stod en kran som de använde för bungyjump. Så fika underhållningen var att titta på folk som hoppade ut från en liten bur. Vi vågade oss inte på att hoppa men vi gick upp i tornet iallafall.

 

Såg typ ända bort till Utrecht! Det finns ju fördelar med att Nederländerna är så otroligt platt. ;)

Vi tog vagnen tillbaka till Centralstationen för att sedan snabbt vända tillbaka samma väg vi kom och stanna till på "Vredepaleis", the Peace Palace. Det är där den internationella domstolen är. Tänkte kan ju varit bra att sett nån domstol när man ändå är i Haag. De anordnar turer men det måste man förboka så vi stod utanför de höga grindarna och tog lite kort.

 

Efter titten gick vi tillbaka till stationen och tog tåget till Utrecht.

 

Vi råkade dock ta ett av de långsamma tågen. Tur att man har alla dessa elektroniska manicker för då kunde jag ju smidigt fortsätta läsa min bok i den lilla telefonen.

Framme i Utrecht gick vi till en restaurang vid en av kanalerna och åt middag.

Perfekt temperatur och stämning inne bland gatorna så vi fortsatte bort till en bar vid ett torg och satt och pratade ett tag innan vi tog vagnen tillbaka till IJsselstein. Lagom ansträngande dag.

 

torsdag 19 september 2013

Den Haag

Förr förra lördagen tog jag och Sabyasachi oss i kragen och åkte ut för att utforska Nederländerna. Vi valde Den Haag som ligger cirka en timme med tåg från Utrecht.


Tågstationen i Den Haag var imponerande. Eller precis utanför kanske mer. Modern arkitektur och riktigt höga och stora byggnader.


Det var även ett tema som gick genom hela staden. Här finns inga kanaler som i de andra jag varit i hittills och inte heller små smala vingliga hus. Den Haag är den administrativa huvudstaden i Nederländerna. Så här bor kungafamiljen och allt politiskt. Samt känd för domstolar och har en massa ambassader. Detta gör att det är en mer välbeställd stad. Vilket resulterade i stora och pampiga hus och breda vägar. Det gillar jag! Känns väl lite mer som Göteborg kanske. ;)


Vi kom ut i ett "china town" det första vi gjorde dock. Men efter lite promenerande kom vi till centrumet. Massa shoppinggator som vi inte direkt gick in på men kändes som en bra stad för det. Såg flera märken jag inte sett i vare sig Amsterdam eller Utrecht.



Vi kom fram till detta stiliga hus, eller mer borg, som är det nederländska parlamentets tillhåll.


Väldigt tjusigt. Här fanns även ett stor konstmuseum men var inte riktigt vad vi hade tänkt att gå på så gick vidare genom stan.


Hittade en stor staty på ett fint torg.


Där åt vi lunch. Detta är en rökt-lax-och-avokado-clubsandwich som smakade bra men hade kunnat vara tusen gånger bättre om de hade spenderat mer än 3kr på brödet som nog var det tråkigaste jag sett. Men fick ju chips till så allt var förlåtet.


En bit ifrån lunchstället var det en massa tält, scener och matstånd så såg riktigt festligt ut. När vi kom närmare såg vi att det var en "Ambassad Festival". Så massa olika länder var där och visade upp sina specialiteter av mat, dryck och konst. Spelades musik och sjöngs sånger. Fick se indisk dans och kvinnor i sarees.


Och massa massa mat. Luktade sjukt gott, dumt att ha ätit lunch precis innan. Hade annars kunnat testat franska crêpes, indonesisk gryta eller varför inte en indisk buffé.
Sverige fanns inte representerade så blev lite besviken. Men Finland var med så fick berätta för Sabyasachi om mumin och hur jag växt upp med att titta på ett "small white ogre". Han såg lite förvirrad ut. Hjälpte väl inte att bilden av mumin de hade var på olika godispaket som var modellen mindre så var väl inte helt lätt att se eller fatta vad jag menade. Men jag var glad iallafall.


Genomgående för Haag var även att det fanns väldigt mycket offentlig konst. Som här en hel gata full med massa olika skulpturer. Även på mindre gator så stod det både "äldre" statyer blandat med modern konst.
Genom staden går det spårvagnar, ännu en koppling till goa Göteborg, fatta att jag trivdes. Så vi letade upp en hållplats för att ta oss ut till stranden som ligger vi Haag. Ska vara den största stranden i Nederländerna så kändes ju som ett ställe att ha kollat in. Det tar vi dock i ett annat inlägg.

Men, inga bilder på dig Augusta?! Tänker ni nu. Var lugna säger jag! Jag sparar det bästa till nästa del om Haag! Cliffhanger!
(Eller ja, vid lunchen hade jag solen i ögonen och mat i munnen, jag besparar er de bilderna.)

onsdag 18 september 2013

Brrr


Hej onsdag! 
Nu börjar det bli riktigt kallt och grått här i Nederländerna. Får ta på mig flera lager när jag cyklar till jobbet på morgonen och drar mig lite längre för att solen ska orka komma upp så jag inte behöver cykla i mörker. Men snart hjälper nog inte ens den extra halvtimman jag väntar så har köpt ett par till små lampor till cykeln. 

Har blivit riktigt inspirerad av allt cyklande här så har starka funderingar på att skaffa cykel i Göteborg också. Fast en med växlar då. Här där det är platt funkar det bra utan men ska man upp för backarna i Göteborg behöver jag nog lite hjälp.

Med några lager kläder och sen en regnjacka utanpå, man vet aldrig när ösregnet slår till, så blir det ju rätt varmt och svettigt på vägen till jobbet. Så får ta och byta om när jag kommer fram för att någon ska vilja umgås med mig. Hört att finns duschar i huset, något jag nog får ta och kolla in tror jag om jag ska fortsätta att envisas med att hänga på alla äldre damer på cykel. Det är inte för ens jag är genomsvett jag brukar upptäcka att de har el-cyklar…

måndag 16 september 2013

Fem minuter

Skrev ju att en av grejerna som är bra med att bo i en liten by i Nederländerna är att om man går i fem minuter åt något håll så ser man tillslut kor på fält. Nu är ju inte IJsselstein eller Nederländerna speciella på något sätt i detta avseende. Till exempel så ser man kor om man går i fem minuter åt något håll i Bangalore också. Kanske inte på fält men kor är det.

söndag 15 september 2013

Helgen

Helgen har varit super! Åkte ju i torsdags så känns nästan som en långhelg. Tog ett plan vid fyra tiden så åkte vid lunch in till Schiphol. För att inte känna mig för lat så hade jag skrivit ut ett par rapporter som jag underhöll mig med medan jag väntade. Helt ok tillfälligarbetsplats med wifi, bra kaffe och massa fika!

Några timmar senare var jag hemma i Göteborg och kunde pussa på Jonas. Äta stor middag och glass i soffan.

Fredagen så jobbade jag, kul att träffa kollegorna i Göteborg. Det är ju där jag ska jobba sen när traineetjänsten är över. Så är alltid trevligt att komma tillbaka så jag har koll på lite av vad som händer och känner sig som en del av gruppen igen.

Det var otroligt fint väder på fredagen så jag gick lite tidigare från jobbet för att kolla runt på stan en stund. Blir så inspirerad till att shoppa när jag är i Sverige. Tycker folk klär sig så mycket bättre i Göteborg (och säkert andra delar men jag är mest i Gbg). Hittade såklart alldeles för mycket grejer jag ville ha så köpte ingenting. Gick inte att bestämma sig och så har jag redan spenderat alldeles för mycket pengar med allt resande hela tiden. Får ta rejäl shopping när jag flyttat hem så har jag inte problemet med att behöva frakta det över halva Europa också.

Mötte sen upp Jonas på stan för en fika och så promenerade vi hem och köpte grejer till middag på vägen.

På lördagen hängde vi mest runt under dagen. Skönt att bara vara. På kvällen svidade jag om för förlovningsmiddag och körde ut till Orust. På vägen plockades nästan hela "tjejgänget" upp och sen hade vi kräftskiva till långt in på natten.

Så söndagen blev en slö dag, men vi tog oss upp i rimlig tid och åkte ner på stan för att äta frukost. Gick i lite affärer för att sedan ta oss hem så jag kunde packa ihop allt och åka ut till Landvetter.

Fyra veckor som jag var borta denna gången var typ "lagom" länge. Lång tid att vara borta från Jonas men hanterbart. Även om man känner att man vant sig på helt annat sätt att bo själv nu och mest ha kontakt per telefonen. Men lite konstig är det när känslan är "ja men då är det inte långt kvar tills vi ses nästa gång som är om två veckor". Är ju bra att man blivit lite mer självständig och mindre känslig men ska bli väldigt trevligt när "ses snart" inte betyder två veckor utan mer 8-9 timmar.

Nu är det två månader kvar av tiden i Nederländerna. Får se till att utnyttja dem till max för gillar verkligen landet och skulle vilja se mer av det. Kommer vara en hel del att göra på jobbet också så kommer nog gå fortare än jag tror det här.