söndag 5 maj 2013

Veckan

Vi har fått gjort en hel del jag och Jonas under den senaste veckan. Även om inget utom en resa till Goa var planerad så har vi fyllt ut dagarna. Bangalore har inte särskilt mycket turist grejer. Ligger mer utanför själva staden. Men vi har åkt omkring där jag brukar vara, så en hel del gallerior, samt gått promenader genom staden.

Gatorna är inte helt optimerade för promenader dock. Inga direkta trottoarer eller övergångsställen och det ligger skräp överallt och luktar inte direkt hallon på sina ställen. Men det finns två stora parker som vi gått i, Lal Bagh och Cubbon Park.

Lite turistande försökte vi få in. Så googlar lite tillsammans med tips jag fått från kollegor på jobbet så bestämmer vi oss för att åka till ISKCON Temple, The International Society for Krishna Consciousness, och Bangalore Palace.

Templet var super stort, vid googlande hade vi läst att flera tyckte det var på tok för kommersiellt och nytt, tror det byggdes 1997. Men jag tyckte det var häftigt. Fick inte ta några kort alls och lagföljande som vi är så tog vi inga alls ens en bit utanför vilket jag ångrar lite nu (stoppade inte folk från att glatt ta kort på oss inne i templet...). Blir alltid lika förvånad vid de olika tempel jag vart i hittills att de alla fortfarande används så vi kom rakt in i en ceremoni och fick stå längst fram när de gick omkring med rökelse och sjöng framför ett par gudsstatyer klädda i kläder och en massa guld. Jag lyckades trampa på en "munk" som slängt sig raklång på golvet i bön precis bakom mig. Men en annan munk kallade bort oss till ett litet altare och välsignande både oss och våra föräldrar så jag tar det som att de inte blev för arga.

I biljetten ingick det kuponger på böcker så vi valde ut två vi tyckte lät intressanta. The Science of Reincarnation och Perfect Questions Perfect Answers. Men som de ingenjörer vi är kom vi inte långt i någon av böckerna innan vi kände att det var nog, de båda förespråkade att man inte skulle lära ut någon vetenskap alls för all vetenskap är ofullkomlig det enda som behövdes läras ut är att Krishna är bäst.

Eftersom böckerna vi valde var billiga fick vi även med oss två påsar med kakor. En stor "kaksmulors-boll" Ladoo tror jag det heter. Var nog den godaste jag ätit hittills massa kanel, kardemumma och nejlika i små samlingar i den och en friterat lång typ hårt wienerbröd.

 

Eftersom både templet och palatset ligger rätt långt från hotellet så hade vi hyrt en taxi för dan så ringde vår chaufför när vi var klara och åkte vidare till Bangalore Palats. Jag har ju vart på Mysore Palats vilket är helt underbart vackert så hade lite förväntningar på Bangalores Palats. Fick dock lite dåliga föraningar när chauffören inte hade någon aning om var det låg och fick stanna och fråga folk om vägen. Men fram kom vi till ett rätt snyggt hus, verkligen engelsk stil.

Fick lite förhoppningar igen och gick inför att betala bara för att märka att det var tredubbelt så dyrt som Mysore Palats. Det kostade även att ta fram både en riktigt kamera och mobilkameran. Nu inne i själva huset kände vi att det var inte helt värt att betala för den riktiga kameran utan betalade för mobilkamera och gick och hämtade ut våra hörlurar till audio guiden.

 

Hela stället var målat i en gul färg med massa porträtt och foton på de som levt där genom åren. Audio guiden förklarade att huset först inte alls var ett palats utan hem åt en engelsk guvernör och gjordes sedan om till Maharadjan. Det syntes, för det var inte särskilt bra eller storslaget. Audio turen beskrev de stora fester som hållits i husets balsal men det gick inte riktigt att föreställa sig när det var ett rätt så litet rum. Men det blev ännu konstigare ju längre in vi kom. Det verkade som att den Maharadjans ättlingar som nu ägde huset, och jag tror de bodde där också, både hade turist visningar och hyrde ut stället till fester och bröllop. Jag tror vi kan ha kommit en dag då de förberedde för bröllop för hela innegården var fylld av stolar och ett stort tält. Överallt gick det omkring folk och flyttade på ljusutrustning och kameror eller bara satt och hängde i små grupper.

Det som var överraskande mest var dock all konst på nakna kvinnor som blev mer och mer utmanade. Audio guiden berättade om Maharadjans intresse för konst och började beskriva målningar som skulle hänga på väggen men de den pratade om måste tagits bort för de som hängde där visade ingen likhet med vad som beskrevs. I ett rum hängde vad som verkade vara familjefoton på de som bodde där nu när de besökte kinesiska muren.

En väldigt konstig tur i ett konstigt hus. Borde tagit mer kort men var lite för överraskad av den nakna konsten och att det hela verkade vara lite mitt i en renovering-fotosession-bröllopsförberedelse-turisttur.

Så här glada var vi i början tills turen blev för konstig och vi gick igenom lite snabbt och sen ut till chauffören igen.

 

2 kommentarer:

Lottas Bak&Form, surdegsbageri sa...

Det var väl tur att böckerna om Krishna inte "frälste" er, (fast det hade varit lite kul om ni struttat runt i Krishnakläder och bett böner o levt på allmosor). Religionen är helt klart överreklamerad, håll er till fakta och ingenjörskonst så går det bra, och hoppas inte kaka skulle förvrida era sinnen att bli mer religiösa. Det sista palatset verkar ju vara ett privat ställe, där de som bor där försöker få en inkomst på att låta folk komma in och besöka men inte lägga ner för stor möda på att vara intressanta. Hm, kanske man skulle ta efter, öppen visning av huset ibland på lördageftermiddagar, ta en hundring för titten och leva gott på det, he, he. Det är så kul och intressant att läsa om vad ni upplever - du skriver så bra Augusta!

Augusta sa...

Tack! Det är riktigt kul att skriva :)
Både du och pappa är välsignade av Krishna nu ;)