tisdag 23 juli 2013

Utflykt till Texel

I lördags åkte vi fyra stycken upp till norra Nederländerna och ön Texel. Uttalas "Tessel".

För att ta sig dit åkte vi tåg i ca tre timmar. Sen fick vi ta en färja över till ön. 
Tog en buss till en av de små byarna. Denna låg på västra sidan av ön och hela hamen luktade super gott av massa friteradfisk-stånd. 
Så ett riktigt litet hamnsamhällle.
Vi gick och hyrde cyklar och med hjälp av en Lonely Planet och kartor längs med vägen började vi ta oss runt ön. 
Ön är ett stort turistmål så var mycket folk då det hade förutspåtts bra väder. Men hela förmiddagen var det grått, grått, grått och på tågresan upp regnade det så vi var lite modställlda. Hade planerat att hänga på stranden och bada då hela västsidan är en enda lång sandstrand. 
Men efter lunch började det klarna upp och vi tog oss mot stranden. 
Riktigt fina vägar, sanddyner uppblandat med små samhällen och lite skog. Och eftersom väldigt många kommer för att cykla runt så är cykelvägarna i bra skick och stora. 

Stranden var verkligen en sandstrand. Finkornig nästan vit sand. Ett helskotta att få bort från kläder och skor alltså. Men vackert. 
Nu var det strålande sol fast det blåste en hel del så var inget badväder. 
Vi la oss på stranden och jag tror jag somnade en stund. I motvind, på en sandstrand. Kan fortfarande hitta sand i näsan, ögonbrynen och håret. Detta är varför jag föredrar klippor. Samt att klippor är bättre att hoppa ifrån. Åt en gång en gräddtårta på en sandstrand, det gör jag inte igen. 
Eller jo, alltså bjuder nån på tårta är jag ju inte den som säger nej...

Varmt och skönt var det iallafall, sandstranden tar ju poäng på att vara mjuk och formbar. 

Vi cyklade runt i ett par timmar och tittade på samhällena och mer sanddyner. Sen tog vi oss tillbaka till där vi hyrde cyklarna och lämnade tillbaka dem och sprang till bussen för att hinna med färjan till Den Helder igen, dit vi tog tåget. På vägen mot Utrecht stannade vi i staden Alkmeer för middag. När vi såg att de hade öl från just ön vi vart på var jag ju tvungen att testa. Men jag vågade inte mig på den mörka utan höll mig till den ljusaste som praktiskt nog var kallad Wit. Antar att det betyder vit. 
Beställde även mat, Souvlaki och gyros. Behövde ju rikligt med energi när vi cyklat bort så himla mycket under dagen. 
Och för att verkligen se till att vi inte förlorade ett gram i vikt fick det bli två kulor glass till efterrätt. 

4 kommentarer:

Elin sa...

Det är därför gräsmattor är bäst! Inga sandkorn men lika mjukare än klipper

Augusta sa...

Föredrar nog klippor ändå, de blir så härligt varma

Lottas Bak&Form, surdegsbageri sa...

Du är en riktig bohuslänning det märks ju, vi letar upp klipporna istället för sandstranden. Härlig utfärd, ser ut lite som Skagen. Ni får väl göra ett nytt försök när det är finare väder, du beskriver stället så jag kan känna lukterna av god friterad fisk o skaldjur, mums. Ölen verkar ju vara en bra sådan med (ingen sand i den?).

Augusta sa...

Ja klippor är bäst. Ölen köptes inåt landet så höll sig sandfri ;)